fbpx

Περιβαλλοντικό Προφίλ της Διοργάνωσης

Από το 2021, τη χρονιά επανένταξης του στο διεθνές αθλητικό στερέωμα, το EKO Ράλλυ Ακρόπολις δεσμεύθηκε για τη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών του επιδόσεων σε συμμόρφωση με το πρόγραμμα βιωσιμότητας της FIA και το αντίστοιχο Πλαίσιο Περιβαλλοντικής Διαπίστευσης . Προς αυτή την κατεύθυνση, το 2021, στο EKO Ράλλυ Ακρόπολις απονεμήθηκε διάκριση επιπέδου Δύο Αστέρων στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Διαπίστευσης της FIA. Το 2022 σηματοδότησε ακόμη μια ιδιαίτερα σημαντική διάκριση για το WRC EKO ACROPOLIS RALLY.Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (FIA) απένειμε μετά από επιτόπιο έλεγχο και αξιολόγηση, στη διοργάνωση ,την περιβαλλοντική πιστοποίηση «τριών αστέρων» , καθιστώντας την βέλτιστο παράδειγμα περιβαλλοντικά βιώσιμης αθλητικής διοργάνωσης . Η πιστοποίηση αυτή είναι η ανώτερη την οποία απονέμει η παγκόσμια ομοσπονδία στον τομέα του περιβάλλοντος και είναι η πρώτη φορά που την λαμβάνει κάποιος φορέας στην Ελλάδα και έχει είναι έγκυρη για δυο χρόνια.. Σημειώνεται ότι την πιστοποίηση αυτή έχουν μεταξύ άλλων λάβει από την FIA , διοργανώσεις της FORMULA 1 και ορισμένες εργοστασιακές ομάδες αυτοκινητοβιομηχανιών που συμμετέχουν στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Η διάκριση αυτή ήλθε ως αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας της διοργάνωσης για βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του αγώνα , με βασικό εργαλείο, την ανάπτυξη ειδικού προγράμματος περιβαλλοντικής διαχείρισης, σε συμμόρφωση με διεθνή πρότυπα περιβαλλοντικής πιστοποίησης. . Με βάση την Περιβαλλοντική Πολιτική της διοργάνωσης, τέθηκαν στόχοι όσον αφορά στην ελαχιστοποίηση και στην καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων που προέρχονται απευθείας από τη διεξαγωγή του αγώνα, την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης μεταξύ των συμμετεχόντων, των εθελοντών, του προσωπικού και των θεατών, συμβάλλοντας στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και στην ελαχιστοποίηση χρήσης φυσικών πόρων νερού και ενέργειας, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Η συνέργειες με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους χορηγούς, τους εθελοντές αλλά και τους ίδιους τους συμμετέχοντες είναι καθοριστικές για την επίτευξη των στόχων.

Το 2021, 2022 και 2023 , μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, εφαρμόσθηκε σύστημα διαχείρισης και ανακύκλωσης απορριμμάτων, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και άλλους θεσμικούς εταίρους, σε όλα τα κρίσιμα σημεία διεξαγωγής της διοργάνωσης, το SERVICE PARK στη Λαμία, αλλά και στις ειδικές διαδρομές με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία. Το σύστημα ανακύκλωσης, περιλαμβάνει την ξεχωριστή συλλογή οικιακού τύπου απορριμμάτων, ανακυκλώσιμων πλην πλαστικού, πλαστικά, χαρτί χαρτόνι καθώς και χρησιμοποιημένα λάδια μηχανής. Σε όλες τα παραπάνω σημεία, τοποθετούνται πλέον των 200 κάδων συλλογής με σαφή σήμανση ώστε να διευκολύνεται η σωστή απόρριψη, Στις ειδικές διαδρομές θα διαμοιρασθούν σε εθελοντές, κριτές και στους θεατές, πλέον των 2000 σακουλών από ανακυκλωμένο πλαστικό , για την διαλογή κι απόρριψη των απορριμμάτων.

Η συνεργασία με τους παρόχους υπηρεσιών εστίασης μεγιστοποιεί την προσπάθεια για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης ενώ η Η συνεργασία της διοργάνωσης με την «ΟΜΙΛΟ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ» / IN THE LOOP, χορηγό του αγώνα έδωσε τη δυνατότητα να ανακυκλωθούν τα χρησιμοποιημένα και κατεστραμμένα δίχτυα ασφαλείας σε νέα δίχτυα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στον αγώνα του 2022 και τα οποία το 2023 αξιοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη, Πρόκειται για μια βέλτιστη πρακτική κυκλικής οικονομίας στον παγκόσμιο μηχανοκίνητο αθλητισμό και έχει αρχίσει ήδη η προσπάθεια από την WRC Promoter για υιοθέτηση της και σε άλλες διοργανώσεις του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος εκτός Ελλάδας. Συνολικά το 2021 και 2022, συλλέχθηκαν πλέον των 100 χιλιομέτρων διχτυών ασφαλείας .Στο WRC EKO ACROPOLIS RALLY δημιουργήθηκαν και αξιοποιήθηκαν 90 χιλιόμετρα νέων διχτυών ασφαλείας ενώ αντίστοιχη θα είναι και η αξιοποίηση για το 2023 απομειώνοντας το ανθρακικό αποτύπωμα της διοργάνωσης.

Σε όλα τα δεσμευτικά έντυπα προς τους συμμετέχοντες αθλητές/ομάδες αναφέρονται οι οδηγίες συμμόρφωσης με την περιβαλλοντική πολιτική της διοργάνωσης ενώ συνεχείς έλεγχοι από το Διευθυντή Περιβάλλοντος της διοργάνωσης διασφαλίζουν την ορθή εφαρμογή. Στον ιστότοπο της διοργάνωσης υπάρχει ειδική μνεία για τις πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος και μπορείτε να βρείτε και όλα τα σχετικά βίντεο . Στο επίσημο έντυπο πρόγραμμα της διοργάνωσης το οποίο για περιβαλλοντικούς λόγους τυπώθηκε σε περιορισμένα αντίτυπα αλλά και στους χάρτες των ειδικών διαδρομών για τους θεατές, υπάρχουν σαφείς οδηγίες - παραινέσεις για την ενεργή συμβολή τους στην προστασία του περιβάλλοντος. Συμπληρωματικά, στις ειδικές διαδρομές αναρτώνται λάβαρα με μηνύματα στα Ελληνικά κι Αγγλικά τα οποία προτρέπουν σε φιλικές προς το περιβάλλον συμπεριφορές. Στην κατεύθυνση αυτή , το WRC EKO ACROPOLIS RALLY, αξιοποίησε το 2022 και 2023, τη συνέργεια δύο εκ των χορηγών του , της TOYOTA HELLAS και της IN THE LOOP προκειμένου να οργανωθεί μια εκτενής εκστρατεία ευαισθητοποίησης πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα σχετικά με την ανάγκη προστασίας των βουνών της πατρίδας μας και της διατήρησης τους καθαρών , "CLEAN MOUNTAIN RACE CAMPAIGN". Στο πλαίσιο της εκστρατείας, δημοσιοποιήθηκαν ραδιοφωνικά μηνύματα, μηνύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ κατά τη διάρκεια του αγώνα, ειδικά διαμορφωμένο όχημα θα περάσει και φέτος κατά μήκος των ειδικών διαδρομών και με μεγάφωνα υπενθυμίζοτνας στους θεατές την ανάγκη να μην πετούν σκουπίδια και να πάρουν μαζί τους εκτός από τις όμορφες αναμνήσεις και τα σκουπίδια τους.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΟΝΟΜΑΤΟΣ & ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ WRC

ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ



e-genius.gr ...intelligent web software